Question 4(multiple choice worth 5 points) (01.01 mc) read the story description and historical context for the short story "rules of the game" and answer the question. story description: "rules of the game" tells the story of a girl who lives in san francisco's chinatown. she learns the strategies of chess but struggles to see eye-to-eye with her mother—possibly her wisest opponent and best teacher. in chess and in life, there are rules and choices. what's your next move? historical context: as a result of wars, famine, and political oppression, chinese immigration to the united states dates back to the mid-1800s. chinese immigrants came to the united states looking for better economic opportunities so they could provide for their families and send money to their relatives back home. san francisco became a hub of chinese culture; however, immigrants still faced many challenges like reduced wages, long work hours, and discrimination. what can you infer about the narrator of "rules of the game"? a}she is a bad competitor. b} she is a clever chess player. c}she is a poor decision maker. d}she is too young for competition. question 5(multiple choice worth 5 points) (01.01 mc) read the story description and historical context for the short story "condensed milk" and answer the question. story description: if you were starving, what would you do for food? "condensed milk" tells the story of a political prisoner in a russian gulag (a forced-labor camp) who is faced with a choice: stay in the gulag—working and starving—or escape from the prison and risk dying. what choice would you make? historical context: from 1929 to 1953, joseph stalin was the dictator of the soviet union. his goal was to transform the soviet union from a poor society into a world superpower. he used terror and violence to rule, and under his reign, millions of his own people died in work camps, from starvation due to famine, or by execution. what inference can you make about a russian prisoner described as a "political prisoner"? the prisoner opposed joseph stalin. the prisoner supported joseph stalin. the prisoner voted for joseph stalin. the prisoner worked for joseph stalin.
Rules of the Game
What we can infer from the story description and the historical context is b): She is a clever chess player.
Apparently, from what we can read in the story description, an immigrant chinese girl living in San Francisco is good at learning techniques of chess, but in her personal life she has issues with her mother that she can't solve. We can infer from the text provided that her mother is the one who taught her how to play chess and that she does it very well since the girl thinks she is her wisest opponent.
From the story description and the historical content, we can infer that the Russian prisoner described as a "political prisoner" opposed Joseph Stalin. The answer is a).
We infer this because, in the story description, the prisoner is called a "political prisoner", so we understand that his political ideas were different from Stalin's ideas. He wasn't just a laborer in bad conditions, he was there because he didn't agree with Stalin's reign, he worked for him because he didn't have a choice, neither did other people, but because they were under this dictatorial regime which used terror and violence to rule.
the answer would be the prisoners are starving
A. The prisoner opposed Joseph Stalin.
The historical context describes the time period of the story as one during which Joseph Stalin was dictator of the Soviet Union. Stalin is described as using terror and violence to rule. Since the political prisoner is in a forced-labor camp due to his political views, we can assume that he opposed Joseph Stalin.
I think it’s that prisoners were starving
Prisoners were starving.
In these passages, we find evidence of the idea that Russian gulags treated prisoners cruelly. In the story, we learn that the prisoner knew that if he stayed in the gulag, his only option was to work and starve. Moreover, when we look at the historical context, we learn that millions of people died in work camps due to starvation. The fact that prisoners were starving shows that Russian gulags treated prisoners cruelly.
The correct answer C (Stalin used terror and violence to rule the Soviet Union).